De grootste overdekte markt van het noorden

Winschoter Wereldbazar

De grootste overdekte markt van het Noorden
Een overdekte markt met 42.000m2 aan vloeroppervlakte: een wereld aan producten binnen handbereik. Van oosterse kruiden tot kaftans, van nagelstudio tot naaiatelier. Winkel na winkel treft u aan op deze gezellige markt die van alle markten thuis is. Ruim 550 ondernemers staan u met producten en advies op te wachten. Ook kunt u gezellig een versnapering of iets lekkers eten in een van de tien horecazaken. Van oer-Hollands tot lekker exotisch, voor elk wat wils. Koffie en thee voor 1 euro. Geen entree- of parkeergelden: deze gezellige markt moet voor elke portemonnee toegankelijk zijn. Het geld dat u anders aan entree kwijt vent kunt u op de markt uitgeven. Het project is dan ook vergelijkbaar met de ‘Oosterse markt’ van de (Beverwijkse) Bazaar. Een leisure functie. De marktwerking is hetzelfde alleen zal bij dit project de nadruk komen te liggen op het creëren van arbeidsplaatsen en het versterken van de bestaande voorzieningen.
De winkeliers die zich vestigen verkopen cultuur en streekgebonden producten en huren goedkoop een unit. Kijken, kopen, zoeken en vinden maken uw dagje uit tot een waar winkelfeest. Vindt u niet wat u zoekt? Winschoten ligt op steenworp afstand en is middels pendelbussen, watertaxi, te fiets of op de voet makkelijk te bereiken. Kortom, dit project creëert werkgelegenheid, is MKB vriendelijk, is regionaal versterkend, steunt goede doelen en daarnaast biedt het een gezellig verzorgd dagje uit waarbij het actief inzet op deelarrangementen.

Bereikbaarheid
Om het project bereikbaar te maken en om verkeersproblematiek te voorkomen zal er een pendelbusdienst opgezet worden die bezoekers vanaf de kernen om Nieuweschans heen naar de overdekte markt brengt. Voor 5 euro koopt men een retourkaart vanaf een willekeurige kern. Voorbeelden van standplaatsen zijn Delfzijl, Groningen, Appingedam, Assen, Emmen, Drachten, Stadskanaal, enz. Dit levert ook nog weer extra banen op.

Werkgelegenheid
Dit project is voor het publiek en voor mensen die een baan zoeken. Langdurige werkzoekende, gehandicapten, arbeidsgehandicapten, mensen met een laag opleidingsniveau die weinig uitzicht hebben op een baan, komen juist in aanmerking.

550 directe banen
De Wereldbazar OG B.V. zal met beide projecten ruim 550 banen creëren. De Winschoter Wereldbazar neemt zelf 69 mensen in dienst (FTE 44) en andere banen zullen worden ondergebracht bij o.a. de Wereldbazar Horeca b.v. en Taxi Centrale Reiderland. Het project Spa World Hotel is goed voor ruim 350 banen.

Ruim 250 indirecte banen
Daarnaast zullen indirecte banen gecreëerd worden doordat de bestaande ondernemers, die zich vestigen op de overdekte markt, niet op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn. De ondernemers die zich vestigen kunnen hun afzetmarkt aanzienlijk vergroten en met relatief goedkoop vloeroppervlak meer omzet maken. Zij zullen zowel in hun bestaande onderneming als op de overdekte markt werkzaamheden dienen te verrichten. Dan hebben we het nog niet over de bouw en overige indirecte werkgelegenheid bij toeleveranciers, groothandels en de groei van de economie in noordoost Groningen.

Voedselbanken hebben weinig verse producten in de aanbieding. De ondernemers die voedsel of versproducten verkopen kunnen zich organiseren en er kan gekeken worden of er tegen speciaal tarief producten opgekocht kunnen worden aan het eind van de week. Deze zullen dan door De Wereldbazar OG BV ter beschikking gesteld worden aan de voedselbanken in de provincie Groningen.

Integratie en acceptatie Aan dit aspect zal worden bijgedragen doordat er mensen uit alle lagen van de bevolking, uit alle inkomensgroepen en uit verschillende culturen, op een leuke manier met elkaar in contact komen en samen kunnen genieten van een heerlijk dagje uit.

Innovatief
Het plan wordt gerealiseerd volgens de nieuwste inzichten en ‘cradle to cradle’ stromingen. Economische ruimte indeling met een landschappelijke inpassing zal een wondermooie vegetatie opleveren en mooi in de omgeving opgaan. Zo zal het gebouw met parkeergelegenheid gedeeltelijk ingegraven worden en zullen er extensieve begroeiing en zonnecollectoren worden aangebracht op het grote dakoppervlak.

MKB vriendelijk
De overdekte markt zal een versterkende werking op de bestaande regionale voorzieningenstructuur hebben doordat er overwegend cultuur en streekgebonden producten worden verkocht. Er zal geen grootwinkelbedrijf of factory-outlet op De Wereldbazar gevestigd worden; waarbij het geld in de richting van de factory of terwijl fabriek verdwijnt of richting Zweden zoals bij IKEA. Wel wil de Wereldbazar de bestaande ondernemer uit Winschoten een kans bieden om mee te profiteren van het concept. Juist de kleine ondernemer kan enorm meeprofiteren van de schaalgrootte, dat zal hun helpen in deze moeilijke tijden het hoofd boven water te houden. Met behoud van eigen onderneming in Winschoten kunnen zij goedkoop een extra verkooplocatie, met een gigantische afzetmarkt bewerkstelligen. Het zal dus een additionele (ambulante) handel opleveren wat op zijn beurt weer de nodige werkgelegenheid zal opleveren. Plaatselijke ondernemers huren met voorrang. Ondernemers kunnen met hun ideeën, vragen of verzoeken altijd terecht. Neemt u vooral contact op!

Uitleg over marktsegmenten:

Geen concurrentie: Wereldbazar trekt bezoekers uit een geheel ander segment:
Het ‘Intensieve leisure’ segment.

Ander marksegment

De Wereldbazar trekt elk weekend ruim 14.000 bezoekers. Deze stroom bezoekers versterkt juist het recreatief winkelen in Winschoten in het weekend; dat op haar beurt weer in het ‘Extensieve leisure’ segment valt. Er wordt actief ingezet op deelarrangementen. Dagdeel Winschoten in combinatie met de Winschoter Wereldbazar:

Toeristisch recreatief combinatie bezoek